Hoe introduceer je een nieuwe kitten bij een volwassen kat?

Oké, wij zijn overstag. Wij hebben een nieuwe kitten in huis gehaald (HAAR naam is Sjonnie) en zijn nu bezig met de voorzichtige introductie bij Klaas, onze 4,5 jaar jonge kat. Dit is soms een echte uitdaging, met veel blazen en onrust maar als het lukt is het resultaat vaak super.

Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Het is makkelijker om een pup te introduceren dan een kitten. De pup wordt nl niet als concurrentie ervaren. Een nieuwe volwassen kat introduceren bij de al aanwezige volwassen kat in huis, is denk ik wel de grootste uitdaging. Dus we zijn vol goede moed.

Goede planning is de helft van het werk

Bij de aanschaf van de nieuwe kitten, hou het karakter van je huidige kat in je achterhoofd. Als je huidige kat verlegen en rustig is, geen allemans vriend, neem dan geen kitten die vol zelfvertrouwen en bom vol energie zit. Dit is een lastige match. Ga voor ook een wat meer verlegen type.

Je huidige kat heeft zijn of haar territorium in huis. Het is belangrijk dat de huidige kat hier enigszins het gevoel van controle over, houd. Maar hoe doe je dat? Zorg dat beide katten hun eigen kattenbak, eet- en drinkbakje hebben, in een eigen ruimte. Deze ruimte moet je kunnen afsluiten, zodat de huidige kat (Klaas, in ons geval) ook de gelegenheid krijgt om haar eigen ruimte (waaronder kattenbak, etensbak enz) weer kan innemen. Kan ontstressen ook, want de eerste tijd leverde duidelijk veel stress op met veel grommen, blazen en uithalen.

Deze ruimte voor de nieuwe kitten moet niet de favoriete kamer zijn van je huidige kat. Dat valt erg slecht.  Ook moeten er in die ruimte voldoende gelegenheid zijn om te spelen en te ontdekken. Een kleedje van de fokker is erg fijn voor de kitten. Dit ruikt naar haar oude nest. Verwijder kostbaarheden uit de ruimte of sluit deze goed op, want een kitten haalt kattenkwaad uit en je favoriete blouse, gordijnen, sportkleding, vaas enz zijn gewilde objecten.

Haal de kitten op van de fokker als het thuis rustig is. Bijvoorbeeld een rustig weekend. Zo heb je een paar rustige dagen om alles te begeleiden.

Denk zoals een kat

Ons hele huis ruikt naar Klaas, ze heeft overal haar geuren achtergelaten, aan de deurposten (met kopjes geven), de meubels, het tapijt, het bankstel en houten bankje heeft ze met haar klauwen bewerkt. Alles ruikt naar aroma Klaas.

Klaas heeft ons en ons huis in bezit genomen.

Nu komt het voor jou als eigenaar erop aan. Jij moet ervoor gaan zorgen dat jullie huis naar een mix van de beide katten gaat ruiken. Dit is best lastig, want je werkt met iets wat voor ons onzichtbaar is, maar oh zo belangrijk voor de katten. Wij gebruikte oude handdoeken, en door deze steeds van de volwassen kat en daarna over de kitten te wrijven, roken ze elkaars geur. De kitten kreeg een handdoek van haar nest om op te slapen (wel zo eerlijk naar haar toe), en zorg dat jou huis ook langzaam naar de kitten gaat ruiken (daar zorgen ze meestal zelf wel voor).

De eerste ontmoeting

Die is spannend. De kitten wordt in een af te sluiten ruimte van je al aanwezige kat gehouden, samen met haar speeltjes, drink- en etensbak en kattenbak. Op een gegeven moment gaat die deur open en ruiken ze elkaar, en zien elkaar. Neem het van me aan, de al aanwezige kat zal vaak gaan blazen en slaan. Bemoei je hier vooral niet mee, en geef de al aanwezige kat steun door je stem. Overdrijf het niet, doe zo normaal mogelijk en ga door met je dagelijkse routine.

Het kan echt een paar weken duren voordat de twee op een redelijk normale manier met elkaar omgaan. Het blazen, grommen en slaan zal minder worden. En wij zijn Klaas meer aandacht blijven geven, als eerste aanhalen bij thuiskomst, als eerste eten geven, haar erbij betrekken als we een avondje op de bank zaten, zonder haar te dwingen.

Omdat het proces op een gegeven moment niet verder ging en Klaas erg gespannen bleef hebben we Feliway ingeschakeld. Dit ziet eruit als een luchtverfrisser die je in het stopcontact stopt en verspreid feromonen waar veel katten relaxed van worden. (En nee, wij mensen merken hier niks van, dus helaas wij worden er niet relaxter van, uw hond ook niet.;-))

Klaas werd in de loop van de dagen relaxter.

En ja twee kittens uit hetzelfde nest, gaat altijd goed. En de literatuur verteld ons dat als er na zes maanden geen liefde is tussen de twee katten, deze er waarschijnlijk nooit zal komen of zijn. Maar ook daar zijn uitzonderingen op. Het zijn net mensen…

Uiteraard zijn er katten die dit allemaal niet nodig hebben en die iedere nieuwe kitten met open armen ontvangen, helaas is dit wel een grote minderheid, maar ik hoor het wel een s in de spreekkamer. Geduld, tijd, rust.

Succes en vooral veel plezier!