Afscheid nemen

Samen zorgen voor de laatste stappen

Ieder dier dat overlijdt laat een spoor van verdriet achter. Afscheid nemen na vaak lang samen zijn, is een heel proces. Vaak heb je meer dan tien jaar lief en leed gedeeld. Je huisdier stond altijd voor je klaar, was daar voor jou. En nu gaat het al een tijdje wat minder. Zijn er wellicht wat medische klachten en zie je als baas dat de kwaliteit van leven achteruit gaat.

Waar moet je dan als baas allemaal aan denken en wat zijn de mogelijkheden?

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Communiceer met ons. Laat weten dat jullie in dit proces zitten. Wij kunnen vaak ondersteunen en een luisterend oor bieden. Ook zijn er gesprekken mogelijk met de dierenarts over de kwaliteit van leven. Wat zijn behandel opties, waar moet ik op letten en zijn we niet te vroeg of juist te laat? Ook worden er tips meegegeven waar je thuis op moet letten en wanneer je aan de bel moet trekken. Kom langs op onze dierenkliniek voor het (gratis) boekje, ‘ zijn we niet te vroeg?’ . Hierin staan overdenkingen over het inslapen. Voor veel mensen is dit boekje een steun.

Wie gaat alles regelen?
Ons advies is het hele gezin hierin te betrekken. Zorg dat iedereen de hoogte is en ga het gesprek met elkaar aan. Wat zijn nog de laatste wensen en hoe zouden we die graag zien ingevuld?

Waar kan de euthanasie plaatsvinden?
Dit kan op de dierenkliniek of bij jullie thuis, bijvoorbeeld in de tuin of in zijn of haar eigen mand. Op onze locatie in Rosmalen is een mooie kamer ingericht speciaal voor het laten inslapen van je huisdier. De kamer is niet klinisch wit, het licht kan gedempt worden, en is ruimte voor 5-6 mensen om bij het inslapen te zijn. Ook kunnen jullie na het inslapen nog samen zijn. Dat vinden wij namelijk heel normaal.

Plan beide een paar dagen van tevoren. Dit is fijn voor de mensen om afscheid te nemen. En dan weet je zeker dat er die dag tijd is in de agenda van de dierenkliniek. Zo kan iedereen er rekening mee houden.

2023-11-29 Dierenkliniek-FotoSharonWillems-24

Wat is er mogelijk na het inslapen van mijn huisdier?

Crematie
Wij werken samen met dierencrematorium Midden Brabant. Zij zijn een klein en zeer betrokken crematorium aan de rand van het mooie natuurgebied De Kampina in Boxtel. Zij hebben opties als individuele crematie of groepscrematie en veel mogelijkheden met mooie urnen.
Ook resomeren op basis van watercrematie is een optie. Dit is een zeer duurzame manier van afscheid nemen. Wij werken hiervoor samen met Dierencrematorium Novio in Nieuwkuijk.
Wij verzorgen ook het transport naar beide crematoriums.

Begraven
In Nederland mag je je huisdier in je tuin begraven wel op 1.5 meter diepte. Heb je een huurwoning dan heb je officieel toestemming van de verhuurder nodig.
Ook zijn speciale dierbegraafplaatsen in Nederland. Dit is fijn voor de mensen die geen tuin hebben of baasjes die het een niet fijn idee vinden dat hun overleden huisdier thuis begraven ligt.

Persoonlijke sieraden

Iets waar steeds meer interesse voor is, zijn (gedenk) sieraden. Ook dit is tegenwoordig mogelijk voor je huisdier. Hierin wordt wat as van je huisdier verwerkt in een mooi en persoonlijk sieraad. Zo kun je je huisdier altijd bij je dragen. Een mooie manier van gedenken. Een voorbeeld is See You Jewelry. een brochure hiervan hebben we op de kliniek.

Bij ons op de kliniek je huisdier achterlaten
Voor als je je huisdier niet wilt begraven of cremeren.

Zaken als (dieet)voeding kussens, knuffels vinden vaak hun weg wel naar buren, vrienden en familie. Maar denk ook eens aan het Dierentehuis in Den Bosch of het asiel in Oss. Zij zullen blij zijn met alles wat u doneert en het zal in goede handen zijn en worden gebruikt door de dieren die het zo hard nodig hebben.

Het officieel melden van het overlijden (alleen van toepassing voor honden)
Mocht je gemeente nog hondenbelasting heffen, dan heb je na overlijden een zgn overlijdingsverklaring nodig. Daar zorgen wij voor. Deze geven we meteen mee na het inslapen of sturen we digitaal. Middels deze verklaring meld je je hond af voor de hondenbelasting bij je eigen gemeente.

Mochten jullie nog vragen hebben betreffende de laatste stappen neem dan contact op. Wij staan voor jullie klaar.