Katten en hun haarballen.

Een ding is zeker: haarballen bij katten zijn onaangenaam. En ze zijn niet alleen onaangenaam voor de persoon die ze moet opruimen – ze kunnen ook darmblokkades veroorzaken, wat een ernstig gezondheidsprobleem voor jouw kat kan zijn. Het is vanzelfsprekend dat je kat zichzelf gaat verzorgen, en dus zichzelf schoon likt.  Wat kan jij doen om haarballen tot een minimum te beperken?

Wat veroorzaakt haarballen bij katten?

Haarballen zien er dan wel vies uit, maar ze ontstaan als gevolg van de gezonde en veeleisende verzorgingsroutine van je kat.

Wanneer je kat zichzelf verzorgt, vangen kleine haakachtige structuren op zijn tong losse haren op, dat vervolgens wordt ingeslikt. Het grootste deel van dit haar gaat zonder problemen helemaal door het spijsverteringskanaal heen. Maar als het wat haar in de maag blijft, kan het een haarbal vormen. Gewoonlijk zal de kat de haarbal overgeven om ervan af te komen.

Haarballen bij katten komen vaker voor bij langharige rassen, zoals Maine Coons. Katten die zichzelf dwangmatig verzorgen, hebben ook meer kans op haarballen. Je hebt misschien gemerkt dat je kat geen haarballen had als kitten, maar ze heeft ontwikkeld naarmate ze groeide. Dit is heel normaal – naarmate katten ouder worden, besteden ze over het algemeen meer aandacht aan hun vacht wat betekent dat het lichaam meer haarballen moet opruimen.

Symptomen van haarballen bij katten

Het kan storend zijn om te zien (en horen!) hoe je kat een haarbal uitbraakt. Ze moeten dan vaak kokhalzen. Gewoonlijk zal uw kat de haarbal in relatief korte tijd uitbraken.

Als je de volgende symptomen opmerkt, neem dan contact met ons op, omdat deze kunnen aangeven dat een haarbal een mogelijk een blokkade heeft veroorzaakt:

  • Doorgaan met braken en/of kokhalzen zonder een haarbal tevoorschijn komt.
  • Gebrek aan eetlust.
  • loomheid
  • constipatie
  • diarree

Behandeling

Voor katten die regelmatig last hebben van haarballen is ook een speciale voeding ontwikkeld. Deze vezelrijke formules met speciale vitamines zijn ontworpen om de gezondheid van de vacht van jouw kat te verbeteren en de hoeveelheid haaruitval te minimaliseren. Deze voeding is ook bij ons te koop.

Er zijn ook speciale middelen te koop die er voor zorgen dat de haarballen door het maag-darm kanaal gaan in plaats van in de maag blijven hangen. Dit komt in de vorm van een pasta die veel katten erg lekker vinden. Meestal zie je dan binnen 2-3 dagen verbetering.

Mocht je vragen hebben of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen, appen of mailen.