JAKKIE! Vervelende kriebelbeestjes.

De zachte, warme vacht van honden en katten biedt de perfecte omgeving voor vlooien en teken. Deze parasieten voeden zich met het bloed van jouw huisdier en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Zowel vlooien als teken komen vaker voor tijdens de warmere maanden, maar omdat onze winters niet meer zo streng zijn zien we nu al een toename in vlooien en teken. Daarom is het verstandig om op elk moment van het jaar stappen te ondernemen om ze af te weren.

Hoe weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Je ziet:

  • Vlooien lopen over de vacht
  • Vlooien poepjes (zwarte/rode korreltjes) in de vacht.
  • Overmatig likken of krabben
  • Roodheid, haarverlies, hotspots

 

De eenvoudigste manier om vlooien op je dier te vinden, is door een vlooien kam te gebruiken (een speciale kam met fijne tanden). Controleer vooral de nek, oksels en rond de basis van de staart. Je kunt ook de buik controleren. Misschien zie je de vlooien – kleine donkere beestjes die bewegen – of hun uitwerpselen. Veel krabben en haaruitval zijn ook tekenen dat je huisdier last heeft van vlooien.

Bloedarmoede

Vlooien kunnen 15 keer hun eigen gewicht in bloed opnemen. Honden of katten die te veel bloed verliezen, kunnen bloedarmoede ontwikkelen, een gevaarlijke daling van het aantal rode bloedcellen. Puppy’s en kittens lopen vooral risico. Dit zien we bij een hele heftige vlooien besmetting die onbehandeld blijft. Tekenen van bloedarmoede veroorzaakt door vlooien zijn bleek tandvlees en gebrek aan energie.

Allergisch voor vlooien

Vlooien zijn de meest voorkomende oorzaak van huidziekten bij honden en katten. Wanneer een vlo bijt, injecteert het speeksel in de huid van uw huisdier. Dit kan een allergische reactie veroorzaken. Tekenen zijn onder meer intense jeuk, haaruitval (vooral vlak voor de staart), korsten en een rode /geïrriteerde huid, wat kan leiden tot huidinfecties.

Niet alleen dieren zijn het slachtoffer

Vlooien houden ook van menselijk bloed en ze kunnen van de vacht of het beddengoed van je huisdier op je huid springen. Sommige mensen reageren slecht op vlooienbeten. Als je de intense jeuk hebt en krabt, kan dat leiden tot huidinfecties. Houd dus dieren en huis vlooienvrij om vlooienbeten te voorkomen.

Heeft jouw huisdier last van kriebelbeestjes? Neem dan contact op voor een passend advies.

En bedenk dat voorkomen beter is dan genezen.