Herkennen van pijn bij jouw hond.

Pijn bij uw hond

Net als mensen kunnen dieren ook pijn hebben. Zij kunnen dit alleen niet vertellen. Of toch wel? Hoe herkent jij als eigenaar dan toch pijn bij jouw dier? Een belangrijk feit is hierbij; het is niet zwart/wit, wat nu qua signalen bij jouw hond past, past over een tijdje misschien niet meer.

Pijn is te verdelen in twee typen. Acute pijn, welke vaak op een specifieke plek zit. En chronische pijn welke langzaam opkomend is en langduriger. Een hond kan helaas niet vertellen of en waar hij pijn heeft. We zullen als eigenaar dus op andere tekenen moeten gaan letten. Hou hierbij in gedachten dat pijn een waarschuwingssignaal van het lichaam is om verdere beschadigingen te voorkomen.

Pijn herkennen

Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich:

-terugtrekken

-piepen

-janken

-gillen

-agressie kunnen vertonen

Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen. Chronische pijn is lastiger, omdat deze vaak geleidelijk intreedt. Hierdoor krijgt de hond de tijd hier rustig aan te wennen zonder dat de eerder genoemde reflex optreedt. Dit neemt niet weg dat de hond er wel veel last van kan hebben. Hij zal dit echter op een andere manier uiten. Dit doet hij op een subtielere gedragsveranderingen.

Gedragsveranderingen

Als we kijken naar normale huissituaties dan is er een aantal dingen waar je op kunt letten:

-De hond kan anders gaan bewegen: hij loopt stijver of zelfs kreupel.

-Hij heeft moeite met opstaan (zogenaamde ‘startpijn’) of wil niet altijd meer mee naar buiten.

-Hij wil niet meer zo uitbundig spelen, loopt geen trappen meer of springt niet meer tegen u op.

-Hij volgt commando’s als zitten en liggen niet of niet meer zo gemakkelijk op.

-Hij blijft langer liggen op zijn plaats als er iets gebeurt (mee uit of bij rinkelen deurbel).

-Agressie als u hem aait of aanraakt op “zere” plekken.

-IJsberen of constant likken of kauwen om zelf lichaamseigen pijnstillers aan te maken.

Er is nog een factor om rekening mee te houden, namelijk het verschil in pijngrens. Dat wil zeggen dat er een verschil is in wanneer het voor de hond nog draaglijk is en wanneer niet meer. Dit kan voor iedere hond anders zijn. Ook kan dit situatie afhankelijk zijn. Een hond kan bijvoorbeeld weigeren te gaan zitten op commando als dat pijn doet, terwijl hij wel zijn pijn verbijt om achter een bal aan te rennen. In het tweede geval is de bal belangrijker dan de pijn en in het eerste geval geldt net het tegenovergestelde.

Oorzaken

De meest voorkomende chronische pijnklacht bij de hond is een gewrichtsaandoening genaamd artrose. Het is een chronische ontsteking van het gewricht. De gewrichten verliezen hun soepelheid, er ontstaat pijn en de hond gaat stijver en strammer lopen. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar het meest wordt het gezien in de heupen, de knieën, de ellebogen en de wervelkolom. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn:

-verwondingen

-acute infecties

-groeistoornissen

-verkeerde voeding

-slijtage

-overbelasting

-een erfelijke aandoening

Bij oudere honden ontstaat artrose meestal als gevolg van slijtage. Ook overgewicht en te weinig beweging zijn belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van artrose.

Samenvattend

Let op uw hond, gedraagt hij zich anders, vertoont hij bijvoorbeeld agressie op momenten dat hij dat niet eerder deed, ga dan altijd eerst naar uw dierenarts om te laten controleren of er iets aan de hand is. Hij kan namelijk pijn hebben. Wanneer je twijfelt, film het gewoon, en laat de dierenarts het filmpje zien. Dit kan al heel veel duidelijkheid geven. Je kunt ons gerust appen op 0618966783.