HELP! Mijn kat wil niet eten.

Mensen maken grapjes over katten en hun kieskeurige eetgewoontes, maar het is eigenlijk een serieus probleem als je kat niet eet.Wanneer dieren niet genoeg eten, moeten ze op hun vetreserves vertrouwen voor energie. Voordat opgeslagen vet als brandstof kan worden gebruikt, moet het door de lever worden verwerkt. Deze stap vereist voldoende hoeveelheden eiwit.

Wanneer een kat snel afvalt door niet eten, zijn de eiwitvoorraden snel uitgeput en wordt de lever overweldigd door al het vet. Dit resulteert in een gevaarlijke aandoening die bekend staat als leververvetting, wat kan leiden tot lever falen.

Het verlies van eetlust van een kat duidt vaak op ziekte, dus je moet ons raadplegen zodra je een verandering in de eetgewoonten van je kat opmerkt. Hoe sneller jij op het probleem reageert, des te beter jouw kat geholpen kan worden.

Waarom eet mijn kat niet?

– Ziekte: Verlies van eetlust is een van de belangrijkste redenen dat er iets mis is. Let dus goed op als je kat plotseling stopt met eten. Een aantal verschillende aandoeningen kan verantwoordelijk zijn, waaronder infecties, nierfalen, leverontsteking, darmproblemen en kanker.

– Gebitsproblemen: Er zijn maar weinig mensen die het gebit van hun huisdier poetsen of controleren. Hierdoor zien we vaak problemen ontstaan zoals tandvleesontsteking en loszittende/rotte tanden. Je kan je wel voorstellen dat dit enorm veel pijn doet, dit kan dus een reden zijn dat je kat slecht eet.

– Reizen en onbekende omgeving: Zoals veel mensen zijn veel katten gewoontedieren. Een verandering in routine kan dus leiden tot verlies van eetlust. Bovendien ervaren sommige dieren wagenziekte wanneer ze met de auto of het vliegtuig reizen, wat kan leiden tot misselijkheid en een weigering om te eten. Ook kan reizen en een onbekende omgeving (denk aan verhuizen of een pension) stress opleveren waardoor een kat niet wil eten.

– Emotioneel welzijn: Als uw dierenarts heeft vastgesteld dat uw kat niet lichamelijk ziek is, kan angst of depressie de reden zijn dat uw kat niet eet. Veranderingen in het huishouden kunnen storend zijn voor gevoelige katten, en soms kunnen nieuwe mensen of veranderingen in vertrouwde omgeving het emotionele welzijn van een kat beïnvloeden. Of je kat kan gewoon een kieskeurige eter zijn. Houd er rekening mee dat katten over het algemeen veel tijd nodig hebben om zich aan nieuwe soorten voedsel aan te passen, dus een recente verandering in dieet kan de boosdoener zijn.

Wat kan ik doen?

Of jouw kat ziek, angstig of gewoon kieskeurig is, onthoud dat een volledige weigering van voedsel verwoestende gevolgen kan hebben. Als ziekte de reden is dat jouw kat niet eet, werk dan samen met ons om een passende oplossing te vinden. Dit kan een verandering in voedselsoort of consistentie zijn. In meer extreme gevallen kan het nodig zijn om medicijnen voor te schrijven die een eetlust stimulerende werking hebben of we kunnen aanbevelen om uw kat een vloeibaar dieet te geven. Soms is dwang voeren ook nodig. Ook kan je verwezen worden naar een kattengedrag specialist.