Geboorte problemen van de kat in relatie tot het ras

Nu de dagen weer langer gaan worden, worden de katten weer krols

Alle poezen die niet gesteriliseerd zijn, gaan krols gedrag vertonen, zoals rollen over de grond, veel hoog klagelijk miauwen, de zgn bidhouding aannemen enz. Dit kan heel vervelend zijn voor u als eigenaar. Veel mensen vinden het leuk om voor een keer een nestje te nemen. Gelukkig is er nieuw onderzoek gedaan naar geboorteproblemen bij de kat maar wel in relatie tot het ras. Onze huiskat is hierin helaas niet meegenomen. Maar we weten nu weer meer over onze zeer geliefde huisvrienden.

Bij welke ras katten komen nou de meeste geboorteproblemen voor?

Als Cat Friendly Practice zijn wij lid van de International Society of Feline Medicine en worden wij op de hoogte gehouden van alle internationale nieuwtjes op het gebied van kattengeneeskunde. Deze wilden we graag met jullie delen. De Britse Korthaar staat aan de top en heeft de meeste geboorteproblemen. Daarna volgen heel snel de Siamees, de Balinees, de Oosterse korthaar en de Seychellois (allemaal oosterse typen dus). Daarna volgende de Burmees, de Ragdoll en de Abessyn.

Op de kliniek zien wij ook geboorteproblemen bij de kat. Meestal is de oorzaak wee├źnzwakte. Dit wordt weer veroorzaakt door of een kitten met een afwijkende ligging of een kitten met een afwijkende vorm (te groot, brede kop, brede schouders). Regelmatig moeten we over gaan tot een keizersnede. Geboorteproblemen zijn altijd een reden voor spoed. Het leven van de moederpoes en van de kittens staan op het spel.

Heeft u een van bovenstaande rassen en wilt u een nestje kittens, let dan goed op of de geboorte goed op gang komt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld youtube filmpje bekijken zodat u weet wat u kunt verwachten. Bij twijfel, bel onze kliniek op 073-5325580.

Maar we willen ook als tip meegeven, blijf rustig en geniet van dit mooie moment.