Bah! Wat is dat toch, honden met diarree.

`s morgens opstaan en met je blote voeten vol in de diarree van je hond stappen vind niemand een pretje. Of `s avonds moe thuiskomen van je werk en dan overal in de woonkamer diarree aantreffen is een belletje naar de dierenarts waard. Gelukkig doen veel mensen dit. Diarree moet snel ophouden.

Anatomie van de darm

Diarree vind ik als arts fascinerend, er zijn alleen al zoveel oorzaken. Dus ik ga er hier een paar bespreken. Eerst een mini stukje anatomie. Als je iets eet komt het eerst in de keel, dan in de slokdarm, dan in de maag, vervolgens in de dunne darm en daarna pas in de dikke darm.

Wat is de zwakste schakel

Allereerst is het belangrijk in welk deel van de darmen het probleem zit.
Bij dunne darm diarree zien we ook vaak braken, de substantie is waterig en de baasjes zien een toename van de hoeveelheid poep. Dit is de diarree die wij ook weleens hebben. Baasjes herkennen dit snel.

Maar zit het probleem in die dikke darm. Dan kan de poep dun zijn, maar ook vast. En vooral die laatste vorm van ontlasting wordt niet herkent door het baasje. In 30% van de gevallen treedt er ook braken op, en zien we dat de hond vaker de poephouding aannemen en er niks uitkomt. Ook zien we vaak bijmenging van bloed en of slijm. De kleur is dan anders. En met slijm zie je van de die gelatine slijm overheen liggen.

Omdat honden en katten een vrij korte dikke darm hebben (bv ten opzichte van koeien) kan deze ook minder vocht opnemen. En dat is dus dé issue bij diarree. Er wordt te weinig vocht opgenomen of te veel vocht uitgescheiden. Als er dus ergens in de ketting (maag/dunne darm of dikke darm) iets mis gaat dan volgt er vrij snel diarree.

Nog iets dieper (letterlijk dan)

Niet alleen de locatie maar ook de ernst van de beschadiging van de darmen is bepalend hoe ziek je hond is of gaat worden. Een darm bestaat uit darmvilli, heel bijzondere soort van vingers die super gevoelig zijn. Zij zorgen samen voor een groot oppervlakte en hoe groter het oppervlakte hoe meer je kan opnemen/absorberen. Dat is fijn want dat is onder andere de taak van die darm.
Deze villi bestaan uit cellen die een super kort leven leiden, namelijk 48 uur. Hierin worden ze geboren aan de onderkant van de vinger en verhuizen in rap tempo richting het bovenste deel terwijl ze steeds een andere functie krijgen. Hoe knap is dat!

Als er nou beschadigingen zijn bij de aanmaak van de cellen aan de onderkant dan kan dat dus een ramp betekenen en soms de dood van het dier. Denk aan het PARVO virus bij de hond (wat overigens hetzelfde is als het KATTEN virus bij de kat) Die grijpen op die super gevoelige, snel delende cellen aan. De meeste honden gaan dan ook dood als ze PARVO krijgen. (ons advies blijft om jaarlijks te vaccineren) De villi kunnen hun werk niet meer doen en er is geen vernieuwing van cellen meer, geen opname van vocht en voedingsstoffen en dan volgt al vrij snel de dood.

Oorzaken

Ik hoop dat jullie begrijpen dat deze zo divers zijn. Maar ik ga toch proberen de groepen te bespreken.

  1. Ontstekingen (deze grijpen nogal eens aan in de snelgroeiende darmcellen waar ik het over had).
  2. Echt waar, je hond of kat vier keer per jaar ontwormen maakt al ` A hell of a difference` . Snel gebeurt en het scheelt een hoop zieke dieren.
    Kom op, lieve mensen douw die pil erin. We maken het helaas nog zoveel mee dat er nauwelijks of te weinig wordt ontwormd. (Internationaal advies voor Nederland is tot op heden 4 keer per jaar en bij kids onder de 10 jaar in huis, iedere maand totdat het jongste kind 10 jaar is).
  3. Ook bepaalde bacteriën kunnen grote schade aan de darmcellen aanbrengen.
  4. Ook bepaalde hormonen, of stoffen van buiten (iets verkeerds gegeten kan zo bingo zijn). Of bepaalde voedingsstoffen waar je hond overgevoelig voor is. ((probeer dan een s voor 3 maanden een hypoallergeen dieet, wel graag van een goed merk)

Jouw huisdier

Tja en dan is diarree echt maatwerk. Allereerst is daar het gesprek. Gelukkig steeds vaker begeleid met prachtige foto`s van de drollen of de diarree. Voor mij heel erg leuk en vol informatie. Maar het dier zelf is ook belangrijk.

Wat is de leeftijd? Jonge en oude dieren hebben een verminderde weerstand.

Heeft het dier net periode gevast? Hierdoor kunnen bepaalde niet wenselijke bacteriën de overhand krijgen.

Ervaart het dier veel stress? Stress beïnvloed de darmflora waardoor bepaalde pathogenen als Salmonella sneller de wedstrijd kunnen winnen.

Is er net sprake geweest van verandering van voeding?

Is het dier al enige tijd ziek met problemen van zijn of haar weerstand.

En daar gaan we dan samen een oplossing voor bedenken, zodat jij en je huisdier zo snel mogelijk van het probleem af zijn.

Niet meer doen

In de tijd van oma gingen we aan de slag met soep maken/ rijst koken/ of juist geen eten geven aan de hond. Enz/enzzz.

Dat doen we allemaal niet meer. We weten nu omdat die villi zo gevoelig zijn, dat de dieren ALTIJD hoogwaardige voeding nodig hebben. Rijst en bouillon voldoen daar niet aan.

Wel doen

Tegenwoordig hebben de betere voedingslijnen speciale dieetvoeding tegen diarree. Zo krijgt uw hond hoogwaardige voedingsstoffen binnen en zorgen we goed voor de zo gevoelige darmcellen.

Ook het geven van speciale honden ORS kan ervoor zorgen dat je hond zich weer wat beter voelt. In ORS zit glucose en een elektrolyten samenstelling. Als je dit geeft treedt er al snel minder verlies van water en Na+ op en glucose kan snel gebruikt worden als brandstof. Pluspunt, veel honden vinden het lekker. Maar wél HONDEN ORS geven mensen, niet iets van het Kruitvat.

Heeft je hond of kat (regelmatig) diarree en wil je er iets aan doen. Bel ff, maak een afspraak, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Yvet (Martherus) dierenarts Dierenkliniek Nuland