Afscheid nemen van je huisdier.

Vaak is de dood van een huisdier een groot verlies. We weten nu dat voor veel mensen de pijn en het verdriet van het verlies van een huisdier net zo diep is als de dood van een persoon, maar van mensen wordt vaak verwacht dat ze de volgende dag doorgaan alsof er niets is gebeurd. Openlijk praten over verdriet maakt anderen ongemakkelijk, vooral omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen.

Vertellen aan de kinderen

Veel van ons zijn opgegroeid met ouders die zeiden: “Oh, Fluffy is weggelopen”? Jarenlang was dit de geaccepteerde manier om met de dood van een huisdier om te gaan: ontkenning. Dit ontneemt kinderen niet alleen de mogelijkheid om te rouwen, maar veel kinderen (waaronder wijzelf!) voelden een diep gevoel van verraad als we ouder worden en beseften dat onze ouders ons bedrogen hadden. Hoewel het afkomstig is van een liefdevolle plek, is het altijd het beste om eerlijk te zijn tegen onze kinderen.

  1. Wees direct. Kinderen begrijpen eufemismen zoals ‘in slaap vallen’ niet. Kinderen onder de vijf jaar begrijpen misschien niet dat de dood permanent is. Het is normaal dat ze herhaaldelijk vragen wanneer hun huisdier terugkomt, zelfs nadat je hen hebt verteld dat een geliefd gezelschapsdier is gestorven.
  2. Wees geruststellend. Het is normaal dat de dood angst veroorzaakt bij kinderen, en ze kunnen zelfs nachtmerries ervaren. Door hen gerust te stellen en er voor hen te zijn, weten kinderen dat ze zelfs in droevige tijden op hun familie kunnen vertrouwen.
  3. Laat ze aanwezig zijn. Afhankelijk van je eigen comfortniveau geloven wij sterk dat kinderen er baat bij hebben om aanwezig te zijn tijdens het euthanasieproces. Wij vinden kinderen nieuwsgierig, accepterend en vaak een grote troost voor hun rouwende ouders! Het is gezond voor hen om te zien hoe vredig het stervensproces kan zijn, in plaats van te vertrouwen op hun actieve verbeeldingskracht om enge details in te vullen. Het is natuurlijk geen verplichting en de kinderen moeten zich niet gedwongen voelen. Ook kan jij als ouder het beste inschatten of jij je kinderen wel of niet aanwezig wilt laten zijn.
  4. Laat ze rouwen. Er zijn zoveel manieren waarop kinderen zich tijdens het rouwproces kunnen uiten: praten, tekenen, een ceremonie houden. Het is goed voor kinderen om te weten dat herinneringen en liefde niet eindigen wanneer het lichaam weg is.


Hoe moet je omgaan met andere huisdieren?

Honden en katten begrijpen de dood. Misschien vertellen we ons dit op basis van intuïtie. We zien pittige honden vol energie, kalmeren en zich naast hun hondenbroer of -zus opkrullen nadat ze zijn overleden; katten kunnen even binnenlopen en afdwalen, maar ze nemen het wel op. Hoe dan ook, ze lijken de verandering die heeft plaatsgevonden te voelen, een moment dat voor ons onmerkbaar is. Net zoals kinderen in de war zijn als een huisdier plotseling verdwijnt, is er geen reden om te denken dat onze huisdieren anders zijn.

Hoe verdriet jou kan beïnvloeden.

Vergis je niet, het verlies van een huisdier is iets verschrikkelijks. Het is niet nodig om dat verdriet te minimaliseren of het opzij te schuiven; diep verdriet weerspiegelt de diepte van je liefde. Je moet jezelf de tijd gunnen om te rouwen om het verlies van je vriend, het verlies van wat ze jouw familie hebben gebracht. De pure onbaatzuchtige liefde.

  1. Wees zacht voor jezelf. Als je merkt dat je omringd bent door mensen die nutteloze dingen zeggen, zoals: ‘Het was maar een hond! Je kunt er nog een krijgen ‘, kan je daar beter niet op in gaan.
  2. Weet dat er geen tijdlijn is. Sommige mensen treuren maanden of zelfs jaren. Laat niemand jou vertellen dat het “tijd” is om jouw verlies te boven te komen.
  3. Lees over huisdierverlies. Wij geven altijd het boekje mee ‘’zijn we niet te vroeg?’’. Dit prachtige boekje is geschreven door Hugo van Duijn, een dierenarts. Hij praat over de gedachtes en overwegingen die gemaakt moeten worden. Dit boekje dient als hulpmiddel om tot een wijs en verantwoord besluit te komen.
  4. Wees een goede vriend. Wanneer een vriend/familie lid afscheid neemt van zijn geliefde huisdier, onthoud dan hoe het voor jou voelde en bied een vriendelijk woord  en een dikke knuffel aan. Zelfs als ze zeggen: “Het gaat goed!” is dat vaak omdat dit is wat iedereen van hen verwacht, en een meelevend oor kan zoveel betekenen.

 

Het klinkt misschien raar om dit te zeggen, maar het herdenken van een geliefde kan een echt levens bevestigend moment zijn. Het leert kinderen (en onszelf!) dat dat wat weg is, niet wordt vergeten, dat de dood verdrietig is, maar niet eng hoeft te zijn, en dat we alles kunnen doorstaan ​​als we elkaar steunen. De lessen die we leren door afscheid te nemen van onze geliefde huisdieren, dragen bij aan andere verliezen in ons leven en helpen ons verdriet op een gezonde manier te verwerken.

Wij wensen iedereen veel sterkte met het verlies van haar of zijn huisdier.

Team Dierenkliniek Nuland